Закрити
Розгорнути меню
Здоров'я – це відсутність внутрішніх перешкод для життєдіяльності.
Контакти
Одеса(048) 777-29-50
Київ(044) 455-84-42

Анатолій Редер: «Розробка оригінальних препаратів - наша конкурентна перевага»

Анатолій Редер: «Розробка оригінальних препаратів - наша конкурентна перевага»
Одним з пріорітетних напрямків діяльності компанії "ІнтерХім" є наукові дослідження. На базі власних лабораторій, обладнаних відповідно до міжнародних норм, здійснюється розробка іноваційних лікарських засобів, а також забеспечення і контроль високої якості продукції на кожному з етапів виробництва. В 2005 році вперше в фармацевтичній галузі Східної Європи "ІнтерХім" створив незалежну лабораторію, оснащену як для розробки складів та технології отримання твердих лікарських форм, так і для виробництва в умовах GMP біосерій для доклінічних та клінічних випробувань лікарських засобів.

Про складності та переваги роботи іноваційного підприємства журналу "Фармацевтичний кур'єр" розповів Анатолій Редер, генеральний директор ТДВ "ІнтерХім", кандидат хімічних наук, заслужений працівник фармацевтичної галузі України, лауреат премії Національної академій наук України імені академіка Кіпріанова.

Ф.К.: Анатолій Семенович, оригінальні препарати складають вагому частку в портфелі вашої компанії, що є нетиповим для українських виробників. Невже з нуля розробляти молекулу вигідніше, ніж скопіювати та вивести на український ринок популярний препарат?

А.Р.: Коли "ІнтерХім" починав свою роботу (а було це в середині 90-х років), ми насправді мало що знали про фармацевтичну галузь, однак розуміли, що таке розробляти нові молекули. Спочатку ми лише виявляли їх біологічні властивості, поступово вчилися їх досліджувати, а потім - створювати лікарські препарати та просувати власні розробки на ринку. Звісно, як новачки на фармацевтичному ринку готових лікарських засобів на тому етапі ми не могли конкурувати з досвідченими гравцями. Тому, власне, ми і обрали свій шлях - розробляти нові молекули, тобто оригінальні препарати. І це стало нашою конкурентною перевагою, якою ми вдало користуємося до сих пір. Хоча в усьому світі вивести на ринок нову молекулу - надзвичайно складне та дуже витратне завдання.

Ф.К.: Але винайти молекулу - це ще не все ...

А.Р.: Так, звісно, далі приходить черга інших етапів, довготривалих та складних. Але вищий пілотаж - це саме розробити нову молекулу, довести, что вона має право на існування, а потім створити на її основі лікарський препарат, зареєструвати його і вивести на ринок. Безумовно, важливим досягненням є розробка самої технології лікарської форми з вже відомою або невідомою молекулою Адже виготовлення тієї чи іншої форми може суттєво змінити властивості готового препарату. І в цьому сенсі для нас надзвичайно важливим є те, що ми маємо дуже потужний і конкурентоспроможний інструмент - дослідну технологічну лабораторію "ФормулаБ", створену спільно з відомою німецькою компанією Meggle GmbH. Ця лабораторія дає нам змогу відчувати себе впевнено в галузі розробки технологій готових твердих лікарських форм. Сьогодні, завдяки цьому інструменту ми здатні швидко і якісно створювати достатньо складні фармацевтичні форми, як наприклад, таблетки модифікованого вивільнення, багатошарові покриття, сублінгвальні таблетки та багато іншого. Це надзвичайно наукомісткі технології, які зараз не кожен здатний освоїти власними силами.
 
Повну версію інтерв'ючитайте у вересневому номері журнала "Фармацевтичний кур'єр"