Закрити
Розгорнути меню
Здоров'я – це відсутність внутрішніх перешкод для життєдіяльності.
Контакти
Одеса(048) 777-29-50
Київ(044) 455-84-42

«Аптека.ua»: Фундамент фортеці будувався з мрії. «ІнтерХім» відкрив третю виробничу чергу

«Аптека.ua»: Фундамент фортеці будувався з мрії. «ІнтерХім» відкрив третю виробничу чергу
Разом з народженням і формуванням незалежної України свою окрему історію пише один з лідерів фармацевтичного ринку України - компанія «ІНТЕРХІМ». Що може бути більш показовим, ніж суспільне і авторитетне визнання, а також професійні нагороди за досягнення підприємства в галузі фармацевтичної промисловості? Але мрії і амбіції не дозволяють стояти на місці. 17 травня 2016 року відбулася урочиста церемонія відкриття третьої виробничої черги компанії «ІНТЕРХІМ». І цей день заслужено увійде в літопис компанії як ще один стрибок вперед.

Фундамент крепости строился с мечты. «ИНТЕРХИМ» открыл третью производственную очередь

У такому важливому і відповідальному заході взяли участь такі високоповажні гості, як Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, в.о. міністра охорони здоров'я Віктор Шафранський, губернатор Одеської області Міхеїл Саакашвілі, заступник Одеського міського голови Павло Вугельман, народні депутати України Олександра Кужель, Олег Мусій та Андрій Шипко, представник Посольства Чехії, а також керівники іноземних компаній-партнерів, які брали участь в реалізації проекту, вчені та громадські діячі.

«Як побудувати світле життя в світі, у себе в країні? Відповідь проста. Першу цеглинку закладаємо в своєму домі. Невже це можливо - створити комфорт, надійність в маленькому куточку великго Всесвіту? Утопія? Ні, реальність. З чого б людина не почала, вона завжди починає з малого: сім'я, рідний дім, робота. Якщо всі ці цеглинки плекати теплими руками, Господь завжди дає сили розправити крила», - саме з таких слів розпочав урочисту церемонію відкриття третьої виробничої черги компанії «ІНТЕРХІМ» її генеральний директор Анатолій Редер.

Багато слів подяки А. Редер адресував людям державним, а також партнерам компанії. «Без вашої підтримки було б складно просуватися вперед з надією. Ми сподіваємося, що подальше взаєморозуміння послужить на користь здоров'я, а значить, щастя нації. Дорогі партнери, надійна співпраця і спільні плани сталого розвитку є джерелом натхнення і готовності приймати будь-який виклик, щоб досягти блискучих результатів. Ви завжди будете найдорожчими гостями в Одесі і Україні», - підкреслив він.

«Безцінна категорія людей - це колеги і співробітники, завдяки яким підприємство, розташоване в Південній Пальмірі, домоглося успіхів і робить великий внесок в економіку нашої країни».

Володимир Гройсман наголосив на важливості цієї події. «Надзвичайно приємно бути присутнім на відкритті такого прекрасного підприємства. Взагалі, за моїм глибоким переконанням, ми маємо з вами унікальні можливості для розвитку, але бар'єри, які створені всередині нашої держави, не дають нормально розвиватися виробництву, малому і середньому бізнесу, і наше завдання - зруйнувати всі ті перешкоди, які не дозволяють Україні розкрити надзвичайно серйозний потенціал», - наголосив Прем'єр-міністр України.

Він запевнив, що влада буде робити все для того, щоб розвивати внутрішнє виробництво в Україні, але в той же час закликав бізнес ставити дуже високу планку за якістю і низькі умови щодо ціни.

«Хочу привітати вас з цією подією і побажати успіхів. Я думаю, що з моменту створення компанії ви пройшли досить нелегкий, я б навіть сказав дуже важкий шлях. Але, як ми бачимо, ви і ваш прекрасний колектив отримали гідний результат. Тому бажаю вам успіхів. В добрий час», - привітав В. Гройсман колектив «І ІНТЕРХІМ а» з відкриттям нового комплексу.

Голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі подякував керівництву заводу «ІНТЕРХІМ» за наполегливість і цілеспрямованість, завдяки яким запущена третя виробнича чергу і створено 139 нових робочих місць. «Я прекрасно знаю ваш особистий внесок і в це виробництво, і в розвиток області та м. Одеса. Такі патріоти і створюють Україну. В умовах війни - це промінь надії і приклад для наслідування», - звернувся він до генерального директора компанії А. Редеру.

Що стосується фармацевтичної галузі в цілому, то у влади є розуміння того, що всередині ринку повинна бути здорова конкуренція, а для українців - найнижчі ціни на ліки. «Для цього потрібно відкривати ринок, але ы допомагати виробникам: не заважати іншим, але допомагати своїм. І це головний принцип для того, щоб досягти зниження цін», - зазначив М. Саакашвілі.

НАРАДА З ПРЕМ'ЄР-МІНІСТРОМ УКРАЇНИ

В рамках урочистих заходів з нагоди завершення будівництва нового лабораторно-виробничого комплексу ТДВ «ІНТЕРХІМ» Прем'єр-міністр України провів нараду з керівниками провідних фармацевтичних підприємств країни. У ньому взяли участь В. Шафранський, М. Саакашвілі, директори провідних фармацевтичних заводів країни - Філя Жебровська, генеральний директор ПАТ «Фармак», Анатолій Редер, генеральний директор ТДВ «ІНТЕРХІМ», Валерій Печаєв, президент Об'єднання роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України ( ООРММП), директор АТ «Лекхім», Микола Гуменюк, генеральний директор ТОВ «Юрія-Фарм», Олександр Маковський, голова правління ПрАТ «Біофарма», Любов Вишневська, голова правління ПрАТ «Індар», Раджив Гупта, директор ТОВ «Кусум Фарм», Ігор Селецький, технічний директор ПАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», Петро Багрій, президент Асоціації «Виробники ліків України». Також на нараді були присутні Андрій Шипко, Олег Мусій, Олександра Кужель, представники громадських організацій, інших інститутів громадянського суспільства, науки.

Відкриваючи нараду, Володимир Гройсман повідомив про те, що в Уряду є одне дуже важливе завдання. «Ми повинні вжити таких дерегуляційних заходыв, які дозволять українцям отримати якісні препарати за зниженими цінами. Ми знаємо, як це зробити», - підкреслив він.

У той же час Прем'єр-міністр України підтвердив, що дуже важливо розвивати внутрішнє виробництво. «Ми готові бути абсолютними партнерами, готові прибирати будь-які бар'єри для того, щоб ви могли розвиватися. Але дуже хотів би, щоб ви з розумінням поставилися до того, що ми будемо відкривати ринок, робити його конкурентним. Ще раз хочу підкреслити, що ми готові допомагати вам розвивати власне виробництво, власний продукт, лобіювати його на міжнародних ринках».

Основну частину наради, під час якої керівники підприємств представили увазі Прем'єр-міністра України об'єктивну інформацію про стан справ на фармацевтичному ринку України, відкрив Петро Багрій, голова Асоціації «Виробники ліків України». «На сьогодні фармацевтична галузь дає близько 300 тис. робочих місць. З них 31 тис. зайняті безпосередньо на виробництві. Українські фармацевтичні підприємства перерахували близько 3,5 млрд грн. податків до державного та місцевих бюджетів за минулий рік. Кожне робоче місце у фармацевтичній галузі дає 116 тис. грн. податків до бюджету країни. Фармацевтичні підприємства країни соціально відповідальні. Тільки для потреб АТО українські виробники передали лікарських засобів на суму понад 75 млн грн.», - Повідомив президент Асоціації. На сьогодні в Україні 117 діючих ліцензій на виробництво лікарських засобів. Фармацевтична промисловість України формує більш 2% ВВП.

Якщо говорити про ринок, то згідно з даними аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer»/«Фармстандарт» компанії «Proxima Research» за підсумками 2015 року його обсяг склав 50,1 млрд грн. в грошовому і 1,1 млн упаковок в натуральному вираженні. Частка вітчизняної фармпромисловості в натуральному вираженні становить 77,9%, а в грошовому - 40,9%.

Відносно експортного потенціалу П. Багрій зазначив, що на сьогодні 22 українських підприємства експортують свою продукцію. «Україна продає лікарські засоби в 54 країни, в тому числі і ЄС, на 200 млн дол. США. Так, нехай це всього 2% від загального обсягу українського експорту. Але ми впевнено йдемо в ЄС, наша продукція відповідає європейським стандартам», - підкреслив президент Асоціації.

Коментуючи болючу для суспільства тему цін на лікарські засоби в Україні, П. Багрій навів такі дані. Середньозважена вартість упаковки вітчизняного виробництва в роздрібному сегменті на сьогодні 27,7 грн., а імпортного - 108,2 грн. У госпітальному сегменті вартість 1 упаковки вітчизняного препарату становить 42,6 грн., а імпортного - 360,5 грн.
Філя Жебровська, вітаючи Прем'єр-міністра України, зазначила: «Ми дуже раді, що Ви відвідали надсучасне українське виробництво, яке сьогодні ввело в експлуатацію новітній лабораторної-виробничий комплекс».

Генеральний директор ПАТ «Фармак» повідомила, що українські підприємства, які входять в Асоціацію «Виробники ліків України», забезпечують майже 50% від загального обсягу споживаних в Україні лікарських засобів в натуральному вираженні. «Це підприємства з найвищими стандартами та найкращою системою забезпечення якості, над якими ми працюємо постійно вже багато років. Наша фармацевтична галузь може випускати всі лікарські форми - ін'єкційні форми, м'які, стерильні, біотехнологічні продукти», - підкреслила Ф. Жебровська.

Експерт зазначила: «Сьогодні Ви зустрічаєтеся з нами для того, щоб знайти шлях, як знизити ціни на ліки, а я б сказала - не знизити ціни на ліки, а знизити вартість лікування. Яку допомогу ми повинні забезпечити і скільки грошей для цього буде потрібно? Ми повинні знати, скільки коштує медична допомога по тій чи іншій нозології. І стандарти лікування необхідно впроваджувати прямо зараз. Не чекаючи, поки будуть розроблені стандарти для всіх захворювань», - підкреслила Ф. Жебровська.

Відносно асортименту лікарських засобів, що випускаються вітчизняними підприємствами, доповідач повідомила, що на сьогодні українська промисловість не забезпечує повну потребу у всіх молекулах. Йдеться про вакцини, лікарські засоби для лікування онкологічних захворювань, особливо у дітей, і ряді інших. «Яким чином можна забезпечити цю потребу? За рахунок так званого примусового ліцензування. За допомогою Уряду можна локалізувати виробництво нових молекул в Україні спільно з транснаціональними фармкомпаніями», - зазначила генеральний директор ПАТ«Фармак».
Що стосується цін на лікарські засоби в Україні, Ф. Жебровська зазначила, що рівень доходів у населення низький, і до тих пір, поки не підвищиться рівень життя в країні, поки не запрацюють компенсаторні механізми, питання цін на лікарські засоби залишатиметься болючим для українського суспільства.

На думку в.о. міністра охорони здоров'я Віктора Шафранського, зниження цін буде сприяти впровадженню референтного ціноутворення. У цьому контексті він позитивно оцінив ініціативу щодо створення умов для локалізації виробництв в Україні.
У свою чергу, Прем'єр-міністр України пообіцяв, що найближчим часом має бути вирішено питання ослаблення валютного регулювання.

Анатолій Редер, кажучи про ситуацію на ринку з урахуванням завдань Уряду, зазначив: «У 2014 р, в момент найбільш різкого ослаблення національної валюти, вітчизняні препарати подорожчали в середньому на 27%, імпортні - на 104%, при тому що імпортери з усіх сил намагалися стримувати ціни. Будь-яка країна прагне зробити так, щоб препарати для лікування соціально небезпечних захворювань вироблялися на її території - це гарантія безпеки. Крім того, це веде до зниження середньозваженої вартості упаковки і, як наслідок, економії бюджету», - підкреслив доповідач.

Ще одне питання, яке підняв генеральний директор ТДВ «ІНТЕРХІМ», стосувалося дублювання лабораторного контролю. «У провідних українських заводів є лабораторії, акредитовані Міністерством охорони здоров'я. Нас перевіряють найретельнішим чином. Незважаючи на це, при реєстрації ми повинні повторно проходити апробацію методик контролю якості. Це займає 2-3 міс. Ми пропонуємо наказом Міністерства припинити дублювання перевірок», - повідомив доповідач.

Також доповідач звернув увагу на відсутність затверджених Ліцензійних умов. «Ми вистраждали цей проект постанови КМУ, просимо прийняти документ і поставити крапку в цьому питанні. Два роки ми боремося за Ліцензійні умови, вони узгоджені всіма зацікавленими органами виконавчої влади», - зазначив він.

Щодо протоколів лікування, на думку генерального директора ТДВ «ІНТЕРХІМ», проблема полягає в тому, що лікарі не зобов'язані їх дотримуватися. «Протокол повинен бути законом! І лікар, маючи протокол, повинен лікувати за протоколом», - підкреслив А. Редер.

Також генеральний директор ТДВ «ІНТЕРХІМ» звернувся до Прем'єр-міністра України і в.о. міністра охорони здоров'я України з проханням невідкладно провести відкритий конкурс на заміщення посади глави Держлікслужби.

В ході дискусії В. Гройсман повідомив, що держава повинна створювати умови для того, щоб вітчизняна продукція була конкурентною. Досягти цієї мети, на його думку, можна за рахунок лібералізації Ліцензійних умов та зняття бар'єрів.

Відносно призначення глави Держлікслужби В. Гройсман доручив В. Шафранському почати підготовку відкритого конкурсу згідно з новим законодавством і провести відбір кандидатури за участю широкої професійної громадськості.

Завершуючи нараду, В. Гройсман доручив В. Шафранському організувати і провести найближчим часом розширену нараду, присвячену проблемам медичної галузі.

«
ІНТЕРХІМ»: ВІД ФУНДАМЕНТУ - До успішного виробництва

Про історію становлення, сучаснихі технології і інновації, які застосовуються компанією «ІНТЕРХІМ» у виробництві лікарських засобів, розповів директор з виробництва компанії Ігор Стельмах:

- Компанія «ІНТЕРХІМ» починає свою історію як виробник готових лікарських засобів приблизно з 2000 р. Тоді ми вперше задумалися про те, що виробництво субстанцій не може бути настільки надійним, щоб вижити в цих важких умовах, і вирішили побудувати навіть не завод, а ділянку з виробництва готових лікарських засобів.

Будівництво ділянки з нульового циклу з дотриманням правил належної виробничої практики (GMP) почалося в 2002 р. і йшло досить швидко. Уже в 2003 р. ділянку було введено в експлуатацію, і перша серія лікарських засобів компанії «ІНТЕРХІМ» побачила світ.

Удача повернулася до нас обличчям, і в 2006 році ми вирішили розширюватися. У 2007 році введена в експлуатацію друга лінія дільниці з виробництва готових лікарських засобів. В цьому ж році проведена сертифікація виробництва на відповідність вимогам GMP.

Поступово ми перейшли на роботу в 3 зміни, потім на 7-денний робочий тиждень. Ми стали розуміти, що не можемо дати ринку стільки продукції, скільки вимагає час. Тому народилася ідея будівництва третьої виробничої черги компанії «ІНТЕРХІМ». З різних причин у нас була велика перерва, в тому числі ми довго не могли отримати дозвіл на будівництво. І тільки в травні 2012 р будівництво пішло повним ходом. У грудні 2012 р був готовий двоповерховий склад. У квітня 2013 року вже вимальовувався весь виробничо-лабораторний комплекс.

Результатом наполегливої ​​роботи став 8-поверховий виробничо-лабораторний комплекс європейського рівня загальною площею 15 тис. м2. На його території розміщені виробничі потужності, лабораторії контролю якості, науково-дослідні підрозділи, складські приміщення. Це дозволило компанії об'єднати всі виробничі і аналітичні підрозділи «під одним дахом».

Ми дуже цінуємо час, і сучасні технології допомагають його заощадити. Наш завод обладнаний за останнім словом техніки, починаючи від системи кондиціонування, яка забезпечує триразову фільтрацію повітря, і закінчуючи пневмопоштою, що є рідкісним явищем для України.

У виробництві лікарських засобів ми використовуємо різноманітне обладнання. Так, ділянка оснащена грануляторами з псевдозрідженим шаром, які за одне завантаження обробляють від 18 до 375 кг продукту. За рахунок придбання таблет-пресів, продуктивність яких становить 350-450 тис. Таблеток на годину, ми значно підвищили свої виробничі потужності. Також на ділянці встановлені картонажні автомати, які дозволяють швидко і просто фасувати продукцію. Мабуть, ми одними з перших придбали машину для обандеролювання, яка дозволила зробити нашу продукцію відмінною від інших, оскільки ми почали поставляти її не тільки у вторинній упаковці, а й в бандеролях, що дуже подобається нашим покупцям.

Встановлено і міксер високого зсуву об'ємом 1200 л, що дозволяє працювати з готовою продукцією вагою приблизно до 600 кг за 1 раз. Ці машини перебувають в сусідніх кімнатах і у нас є можливість поєднувати їх разом, за рахунок чого вони працюють як одна система. Тобто це універсальна схема, яка дозволяє нам варіювати роботу обладнання в залежності від завдань.

Також на заводі встановлена ​​система вакуумного транспорту, яка дозволяє транспортувати гранулят і суміші з 3-го поверху на 1-й. Ще одна установка - машина для нанесення покриття. За 1 раз вона покриває оболонкою до 250 кг таблеток. Капсулонаповнююча машина, встановлена ​​на виробництві, модифікується і дуже легко підлаштовується під різні завдання - останнє слово в цьому сегменті. Її продуктивність - до 100 тис. капсул на годину. До речі, компанія «ІНТЕРХІМ» виробляє 4 види капсул.

Машина для упаковки саше дозволяє виробляти 300 саше в хвилину. Зараз за допомогою цієї машини виробляється кілька наших продуктів, в тому числі Аміцітрон®. Цей продукт вже почав займати свою нішу на ринку.
Ще одне обладнання - рентгенівський детектор сторонніх включень. Кожна упаковка саше проходить контроль на наявність сторонніх включень. Будь це пісок, залізо, що-небудь інше, що відрізняється від продукції. Машина одразу відбраковує і викидає таку упаковку як непридатну.

Ще один прилад для визначення ваги - чеквейер. Ця машина для контролю ваги відбраковує упаковку, вага якої не відповідає заданим умовам. Таким чином, вся підконтрольна продукція проходить контроль зважування.

На заводі встановлено 2 високошвидкісні блистерні лінії з продуктивністю до 400 блістерів в хвилину.

Підприємство оснащене високотехнологічним обладнанням провідних світових виробників. Рівень автоматизації та механізації виробництва в компанії «ІНТЕРХІМ», а також рівень впливу на навколишнє середовище повністю відповідають вимогам європейських стандартів. Наша компанія зробила ставку на прогресивні технології виробництва твердих лікарських форм. Основою технології був обраний метод грануляції в псевдозрідженому шарі, який не тільки дозволяє оптимізувати тривалість виробничого циклу, але і скорочує кількість критичних операцій з продуктом, підвищуючи тим самим стабільність і відтворюваність технологічного процесу, впроваджуючи високі стандарти якості на всіх етапах виробництва продукції.

Відкриття третьої виробничої черги компанії «ІНТЕРХІМ» не обійшлося без представників законодавчої гілки влади. Зокрема, своєю присутністю порадували народні депутати України Олександра Кужель, Олег Мусій та Андрій Шипко. Інтерес парламентаріїв до досягнень вітчизняних промисловців, особливо в фармацевтичному секторі, свідчить про їх небайдужість і підтримку. Про їхні враження від побаченого ми вирішили поцікавитися особисто.

- Олеже Степановичу, сегодня Ви могли особисто взяти участь в урочістій ​​церемонії Відкриття нового сучасного лабораторно-виробничого комплексу заводу «ІНТЕРХІМ». Які Ваші враження?

- Більше того, я особисто ознайомівся з виробничими потужного підприємства, високотехнологічним обладнанням. Тут проводитимуть дослідження, винаходитимуть нові формули інноваційніх ліків, вироблятимуть українські медикаменти. В умовах нинішньої економіки це не може не радувати.

Такі підприємства, як «ІНТЕРХІМ», роблять чималий внесок в економіку України. Сьогодні я побачив ще один доказ того, що в нашій країні можливі сучасні такого високого рівня виробництва у вигляді інвестицій, власне, не іноземних, а свого власного капіталу. Я був на багатьох підприємствах і виробництвах, де ще панує дух Радянського Союзу. А тут я побачив Європу, і не де-небудь далеко, а у себе вдома.

- Андрій Федорович, що Ви можете сказати за підсумками сьогоднішнього заходу?

- Сьогодні відбулася важлива і потрібна подія. У ці непрості часи в Україні відкрився новий виробничо-лабораторний корпус одного з фармацевтичних підприємств. І це не тільки інвестиції в розвиток вітчизняної фармації, це інвестиції в нашу українську економіку! На його відкритті поспілкувався з багатьма експертами і фахівцями галузі, і всі єдині в одному - фармація вимагає змін. І ціни на ліки - це головне питання!

У 2015 році обсяг продажів лікарських препаратів склав 1 млрд упаковок. Це більше 50 млрд грн., але при таких, здавалося б, значних цифрах динаміка продажів залишається негативною, купівельна спроможність українців, на жаль, суттєво знизилася.
Під час обговорення проблемних питань розвитку фармгалузі я озвучив свої пропозиції щодо зниження цін на ліки. Ми повинні прийняти зміни в законодавчу базу, створивши нові правила роботи ринку. Другий крок - розробити механізм прозорого ціноутворення, щоб ціни на ліки були однаковими у всіх аптеках, і декларування кінцевої відпускної ціни усуне цю проблему раз і назавжди. І третє - це впровадження практики фіксованого прибутку, коли на кожен рецепт є фіксована сума за обслуговування. А сьогодні прибуток йде з відсотка від вартості препарату, що стимулює аптеки продавати саме дорогі ліки.

КУРС «ІНТЕРХІМА» НА ВТІЛЕННЯ В ЖИТТЯ ПРОГРЕСИВНИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ РІШЕНЬ

В рамках урочистого відкриття нового виробничо-лабораторного комплексу А. Редер особисто провів екскурсію по лабораторному комплексу і виробничих майданчиках.

Лабораторія з контролю якості ліків розмістилася на 7-8-му поверхах. Безліч кімнат призначені для конкретних завдань. Кімната приймання зразків обладнана станцією пневмопошти, за допомогою якої здійснюється доставка проб в лабораторний комплекс. Всі проби в буквальному сенсі літають по території комплексу в закритих трубах зі швидкістю 5 м/с. Встановлено 2 види станцій: станція для відправки проб і приймально-передавальна станція. Кімната для підготовки хімічного посуду обладнана спеціальною миючою машиною. Остання стадія миття проводиться за допомогою очищеної води. Тут же розміщені прилади для доочистки води, ультразвукова мийка піпеток. В окремій лабораторії проходять контроль активні фармацевтичні інгредієнти на всіх стадіях їх синтезу.

У кімнаті контролю готових лікарських засобів встановлений прилад для визначення герметичності, тестери з автоматичним пробовідбором і дегазатор. Спектрофотометрична кімната обладнана 3 спектрофотометрами - приладами для контролю кольору - і поляриметром. У лабораторії високоефективної рідинної хроматографії визначається вміст основної речовини в продукті, контроль домішок. У науково-дослідному комплексі ведуться розробки нових лікарських засобів і готуються вихідні файли для їх реєстрації.

З огляду на те, що кілька років тому МОЗ України повідомило про перехід на європейську систему кодування упаковки лікарських засобів, компанія «ІНТЕРХІМ» відразу придбала 4 машини, які дозволяють маркувати кожну упаковку продукції індивідуальним двомірним QR-кодом. «Якщо хто-небудь покаже нам упаковку, ми однозначно скажемо, наша вона, чи контрафактна», - зазначив А. Редер.

Передбачається, що в Україні буде створена єдина база, яка дозволить відстежувати всі упаковки препаратів в обороті. Компанія «ІНТЕРХІМ» готова до такої інновації на 100%.

Ще одна особливість - впровадження компанією електронного досьє. «Ми знаходимося на завершальному етапі і найближчим часом повністю відмовимося від паперового протоколу серії. Кожна операція супроводжується печаттю штрих-коду, що виключає плутанину з сировиною і напівпродуктами, оскільки наступний процес починається тільки після того, як система дає дозвіл на застосування товару, що надійшов. За допомогою зчитувальних пристроїв все, що відбувається в процесі виробництва, фіксується і через wi-fi передається на центральний сервер», - з гордістю розповідає А. Редер.

Система, яка гарантує збереження даних, обійшлася компанії в 1,5 млн грн.

«ІНТЕРХІМ» впевнений в якості своєї продукції на 100%, оскільки вона проходить найжорстокіший лабораторний контроль на всіх етапах виробництва.

Фундамент крепости строился с мечты. «ИНТЕРХИМ» открыл третью производственную очередь

ВЛАСНА ПОШТОВА МАРКА «ІНТЕРХІМ»

З нагоди введення в експлуатацію нового лабораторно-виробничого комплексу європейського рівня на фармацевтичному підприємстві «ІНТЕРХІМ» «Укрпошта» приурочила випуск «Власної марки». На урочистій церемонії відкриття підприємства відбулося гасіння марки пам'ятним штемпелем.

«Приємно усвідомлювати, що «Укрпошта», випустивши «Власну марку», присвячену підприємству, сприяє просуванню на ринку вітчизняних виробників. Сам факт існування такого соціально спрямованого підприємства свідчить: ринкові реформи в Україні тривають...», - підкреслила директор одеської дирекції «Укрпошти» Наталія Приходько.

АНАТОЛІЙ РЕДЕР: ДЛЯ НАС КОНЦЕПЦІЯ РОЗВИТКУ - СИНЕРГИЯ НАУКИ І ПРАКТИКИ

За 23-річну історію існування компанії «ІНТЕРХІМ» є чим пишатися. Генеральний директор компанії «ІНТЕРХІМ» Анатолій Редер розповів нам про неоціненний внесок співробітників у виробництво, подальших амбітних планах компанії, а також, користуючись нагодою, звернувся з побажаннями до колег «по цеху».

- Анатолій Семенович, розкажіть, будь ласка, що Ваша компанія може запропонувати сьогодні українським пацієнтам?

- На сьогодні портфель підприємства включає 8 фармацевтичних субстанцій і більше 35 найменувань готових лікарських засобів.

Симбіоз науково-дослідної та виробничої діяльності забезпечує якісне втілення інноваційних ідей в затребуваний на ринку продукт. Оригінальними розробками вчених Фізико-хімічного інституту ім. А.В. Богатського НАН України є такі препарати, як Феназепам® ІС, Гідазепам® ІС, Аміксін® ІС і Левана® ІС. Ми працюємо в тісній співпраці з науковцями інституту, і зараз в розробці знаходиться ще 3 оригінальні препарати.

При цьому наша компанія не обмежується виробництвом виключно ліків. Декларуючи турботу про здоров'я пацієнта, яка починається з профілактики та здорового способу життя, «ІНТЕРХІМ» вирішив розширити спектр препаратів, що випускаються, додавши в нього дієтичні добавки, які сприяють підтримці і зміцненню здоров'я. Так, в нашому кейсі є дієтична добавка Гінкгоба - засіб природного походження, яке містить екстракт листя гінкго білоба. Ще один цікавий продукт, який встиг зайняти велику нішу в США, - це L-5-гідрокситриптофан, який є вихідною речовиною для біосинтезу серотоніну - гормону щастя. Смарт Смайл - дієтична добавка виробництва «ІНТЕРХІМ», сприяє набуттю зваженого спокійного стану і енергії.

- Які Ваші очікування після відкриття нової виробничої черги?

- З введенням нового корпусу і нових умов підхід до роботи ще більше змінився і посилився. У нас не виникає питань з контролем якості. Сенс стандартів GMP, GLP - створити умови таким чином, щоб пробіли просто не могли існувати. Ми змогли це реалізувати.

Введення в експлуатацію нового комплексу дозволить вчетверо збільшити обсяг виробництва і розширити асортимент лікарських форм. Уже сьогодні продуктовий лист «ІНТЕРХІМа» поповнився препаратами у формі капсул і саше.

До кінця цього року ми плануємо реалізувати решту проекту - хімічне виробництво на території 3-поверхового корпусу.

Станом на 1 травня 2016 р. розмір інвестицій в проект складає 42,9 млн євро. При цьому за час реалізації проекту, а це більш ніж 3 роки, ми заплатили 243 млн грн. податків до Державного бюджету України.

- Відомо, що не останню роль в успіху будь-якого підприємства відіграють фахівці, що працюють на ньому. Скільки фахівців працює у Вашій компанії?

- Сьогодні в компанії працює більше 700 чоловік. Завдяки розширенню виробництва на підприємстві створено 139 нових робочих місць. До 2020 року планується збільшити штат компанії ще на 260 співробітників.

Що стосується фінансової сторони питання, то середня зарплата співробітників «ІНТЕРХІМ» становить понад 12 тис. грн. Цього року заробітна плата була підвищена двічі: щорічно ми проводимо її індексацію у зв'язку з інфляцією, а в лютому цього року ще і в зв'язку зі зниженням єдиного соціального внеску. Як результат, в цьому році підвищення зарплат склало більше 40%.

Наостанок хочу зазначити, що за два минулі десятиліття компанії вдалося створити ефективний комплекс науки і високотехнологічного фармацевтичного виробництва. Тому, незважаючи ні на що, ми будемо рухатися тільки вперед. У нас досить амбітні плани щодо подальшого розвитку. І ми будемо намагатися зробити все, щоб «ІНТЕРХІМ» був не тільки нашою гордістю, а й гордістю нашої країни.

Олена Приходько,

Катерина Горбунова

За матеріалами «Аптека.ua»