Закрити
Розгорнути меню
Здоров'я – це відсутність внутрішніх перешкод для життєдіяльності.
Контакти
Одеса(048) 777-29-50
Київ(044) 455-84-42

Механізми контролю над обігом наркотиків не повинні перешкоджати призначенню знеболюючих препаратів.

Механізми контролю над обігом наркотиків не повинні перешкоджати призначенню знеболюючих препаратів.

Механізми контролю над обігом наркотиків не повинні перешкоджати призначенню знеболюючих препаратів, зокрема паліативним пацієнтам, вважає генеральний директор фармкомпанії "ІнтерХім" Анатолій Редер.

Також А. Редер зазначив, що у паліативних пацієнтів, які отримують наркотичне знеболення, залежність від наркотиків - менше 1%. На думку експерта, лікарі відмовляються від призначення знеболюючих препаратів з кількох причин, зокрема, керуючись стереотипом, що паліативний пацієнт стає наркоманом.

"Ми запропонували МОЗ випустити необхідну кількість препарату і безкоштовно віддати державі ту кількість, яку вона запросить. Ми можемо зробити це за свій рахунок: сьогодні ми виробляємо морфін в надлишку, періодично знищуючи те, що виробляємо. Але відповіді не отримали", - сказав він , зазначивши, що за умови "чіткого сигналу з боку держави" компанія технологічно готова також налагодити випуск морфіну пролонгованої дії.
А. Редер позитивно оцінив плани включення паліативної допомоги в гарантований державний пакет медичної допомоги. За словами А. Редера, в даний час виробники наркотичних знеболюючих реалізують їх як через бюджетні закупівлі, так і через роздрібні продажі.

"В Україні, на жаль, склалося так, що велику частку препаратів пацієнт, в тому числі - паліативний, купує за власні гроші, тому такі препарати повинні бути в аптеках", - сказав він.

Як повідомлялося з посиланням на оцінку експертів в питанні надання паліативної допомоги, в Києві найбільш поширеною проблемою є відсутність таблетованій форми морфіну для дітей, призначення сильнодіючих знеболюючих препаратів комісією з кількох осіб замість одного лікуючого лікаря, непризначення ін'єкційної форми морфіну, а також відсутність доступу пільгових категорій пацієнтів до відповідних сильнодіючим знеболювальним препаратів.

Крім того, експерти вважають, що 86% медичних працівників первинної ланки Києва при призначенні знеболюючих препаратів паліативним хворим керуються застарілими методиками, що не дозволяють надавати своєчасну допомогу в повному обсязі.

Повну версію статті можна знайти в джерелі: interfax.com.ua