Закрити
Розгорнути меню
Здоров'я – це відсутність внутрішніх перешкод для життєдіяльності.
Контакти
Одеса(048) 777-29-50
Київ(044) 455-84-42

Вперше в Україні зареєстрований морфін у таблетках виробництва ТДВ

Вперше в Україні зареєстрований морфін у таблетках виробництва ТДВ
Наказом МОЗ № 77 від 1 лютого 2013 вперше в Україні зареєстрований препарат «Морфіну сульфат» в таблетованій формі. Ця подія викликала широкий громадський резонанс як у нашій країні, так і за кордоном. В офіційному прес-релізі міжнародної некомерційної недержавної організації з прав людини Human Rights Watch цю подію було названо «найважливішим кроком щодо поліпшення якості забезпечення допомоги пацієнтам під кінець життя» в Україні. Міжнародна рада з контролю за наркотиками (INCB) підкреслює, що такі препарати повинні бути доступні для зняття болю. Морфін входить в основний перелік лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров'я. Цей препарат є «золотим стандартом» ВОЗ для лікування болю, викликаної хронічною або невиліковною хворобою.

Дотепер українським пацієнтам була доступна лише ін'єкційна форма морфіну. Доступ тяжкохворих з сильним больовим синдромом до адекватного знеболення був критично обмежений, особливо поза стаціонаром.
«Свобода від болю повинна розглядатися як право кожного ракового хворого, а доступність болезаспокійливих - як вираження поваги до цього права.» (Наркотичні та психотропні препарати. Досягнення рівноваги в національній політиці контролю опіоїдів. Рекомендації з оцінки. ВОЗ, 2000).
За даними дослідження Human Rights Watch щорічно в Україні майже 428 тисяч людей потребують знеболювання та паліативної допомоги для полегшення болю при невиліковних хворобах («Неконтрольована біль», 2011 р). Поява морфіну в таблетованій формі дозволить пацієнтам приймати препарат для знеболення незалежно від присутності медиків, самостійно і своєчасно, дозволить уникнути багаторазових щоденних болючих ін'єкцій та їх ускладнень (нагноєнь і гематом), що, безсумнівно, полегшить їхні страждання і душевний біль близьких, що знаходяться поряд з термінальними хворими. Завдяки появі в Україні морфіну в таблетках стане можливим дотримання основних принципів і світових стандартів лікування больового синдрому, затверджених ВООЗ.
«Виробництво опіоїдних анальгетиків, до яких відноситься морфін, всередині своєї країни дозволить задовольнити потреби держави у життєво необхідних препаратах для особливо вразливих категорій пацієнтів», - говорить Анатолій Редер, генеральний директор ТДВ «ІнтерХім».