Закрити
Розгорнути меню
Здоров'я – це відсутність внутрішніх перешкод для життєдіяльності.
Контакти
Одеса(048) 777-29-50
Київ(044) 455-84-42

У Івано-Франковську відбулася конференція, присвячена стандартам паліативної допомоги

У Івано-Франковську відбулася конференція, присвячена стандартам паліативної допомоги 26-27 вересня у Івано-Франковську пройшла міжнародна науково-практична конференція по впровадженню стандартів паліативної допомоги, організована Українською лігою сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги спільно з міжнародним фондом "Відродження". Представники охорони здоров'я, керівники хоспісів, експерти та лікарі обговорювали необхідність розробки та впровадження чітких  вимог і правил надання паліативної допомоги, яких будуть дотримуватися працівники цієї сфери.

Однією з головних тем обговорення стало забеспечення адекватного знеболення, а також клінічна практика використання опіоїдів як базового стандарту лікування болю різних ступенів. В ході конференції лікарі ділилися першим позитивним досвідом використання таблетованих форм морфіну, бупренморфіну і кодеїну, переданих МОЗом за підтримки компанії "ІнтерХім". Сильнодіючі опіоїди - абсолютно необхідний засіб лікаря для зняття сильного болю у більшості онкологічних хворих. Поєднання їх фармакологічних властивостей, накопленого досвіду застосування та економічної доступності роблять ці препарати базовим стандартом знеболення в усьому світі - відзначили медики.

За словами організаторів конференції, паліативна допомога в нашій країні розвивалася переважно зусиллями активістів та волонтерів. До сих пір була відсутня державна програма, що забеспечувала б стійкий розвиток та функціонування системи надання такої допомоги. "Але зараз Україна входить у сприятливу фазу.Якщо вдасться, то ми зробимо гідний вибір та об'єднаємось в європейську сім'ю, де надзвичайно високо ціняться соціальні стандарти. Один з  напрямків - розвиток паліативної допомоги. Це довгий, але необхідний шлях, адже дана система покликана не залишити людину наодинці з її проблемами",- підсумував голова правління Української ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги Василь Князевич.