Закрити
Розгорнути меню
Здоров'я – це відсутність внутрішніх перешкод для життєдіяльності.
Контакти
Одеса(048) 777-29-50
Київ(044) 455-84-42

ГЕНДИРЕКТОР "ІНТЕРХІМ" В ІНТЕРВ'Ю ДЛЯ АМЕРИКАНСЬКОГО NEWSWEEK: "R&D - ЦЕ НАША ПЕРЕВАГА"

ГЕНДИРЕКТОР

«ІнтерХім» — на передовій фармацевтичних інновацій

Фінансування в розмірі 2,7 мільярда доларів від Міжнародного валютного фонду в серпні 2021 року стало для України вагомим поштовхом для відновлення після пандемії COVID-19. Кошти були надані в рамках глобальної програми, яка, за словами директора-розпорядника МВФ Крісталіни Георгієвої, зміцнить довіру і сприятиме посиленню стійкості та стабільності світової економіки. Гроші надійшли до України без умов та зобов'язань як економічний стимул в часи безпрецедентної кризи. Ще 700 мільйонів доларів український уряд отримав восени 2021 в рамках чинного договору щодо програми реформ в Україні.

Відновлення економічного потенціалу та зміцнення впевненості у стабільності й довгострокових перспективах країни здатні посилити інтерес до її потужного фармацевтичного сектору. Галузь розвивається завдяки тривалій історії наукових досліджень і фармацевтичного виробництва, кваліфікованості кадрів та доступу до цілої низки ринків: від багатих країн Європи до швидкозростаючих економік Азії. За офіційними даними, зростання цього сектора становило понад 10% на рік ще до коронавірусної кризи.

Передові позиції, поєднуючи наукові інновації з комерційними навичками, займає «ІнтерХім». У 1992 році, за рік після відновлення незалежності України, молоді вчені, які працювали у всесвітньо відомих лабораторіях Національної академії наук України, заснували компанію, що виросла на базі пілотного проєкту цього закладу.

Менш ніж за 30 років компанія «ІнтерХім» створила чотири нові молекули (відомі в США як “new chemical entities” (NCE) — інноваційну основу для нових лікарських препаратів та золотий стандарт фармацевтичних інновацій. П'ята, яка вже отримала міжнародний патентний захист, зараз перебуває в розробці й призначена для використання як знеболювальний засіб. 

«Клінічні випробування в Україні вже розпочалися, і в липні 2021 року успішно завершилася перша фаза, — говорить к.х.н. Анатолій Редер, генеральний директор «ІнтерХім». — Ми також співпрацюємо з лабораторією в Кембриджі (Великобританія) і очікуємо, що цей процес завершиться на початку 2022 року, після чого ми перейдемо до наступного етапу розробки в Європі та США».

Компанія «ІнтерХім» спеціалізується на декількох напрямках, серед яких ключовими є препарати для центральної нервової системи та противірусні препарати. Близько 70% її продажів складають оригінальні, а не генеричні лікарські засоби. Сильною стороною компанії є колектив, який налічує понад 40 кандидатів наук. Підприємство було засноване науковцями, а не менеджерами чи бізнесменами, тож наука та інновації тут завжди на першому місці, що врешті й приводить до успіху у бізнесі.

На думку Анатолія Редера, нова молекула відображає загальний підхід «ІнтерХім» до своєї справи: пошук недостатньо вивчених областей інновацій та цілковита відданість роботі. «Ми дотримуємося стратегії блакитного океану: пірнаємо там, де не пірнали інші, — говорить він. — Оригінальні молекули вимагають чималих вкладень: грошей, часу та людей. Щоб вивести їх на ринок, потрібні сотні мільйонів доларів і 10-15 років. Проте R&D для нас важливі й дають нам перевагу».

І ця перевага очевидна, враховуючи результати діяльності компанії. За останні 3 роки вона домоглася значного зростання прибутку на 20–26% щороку, націлившись на прибуток в понад 50 млн доларів у поточному році та виняткові показники EBITDA.

Сильні сторони компанії «ІнтерХім» зробили її привабливим партнером для фармацевтичних гравців міжнародного рівня. Зараз керівництво розглядає можливість подальшого партнерства, зокрема для другого етапу розробки нової молекули, та, імовірно, довгострокового стратегічного партнерства в цілому. 

«Було б добре мати партнера для другого/третього етапу, адже ми впевнені у подальшому зростанні в найближчі роки, — говорить Редер. — Ми були б раді бачити стратегічного партнера, який зацікавлений у тому, що ми робимо, не менше за нас самих. Нам подобається наша справа — і це стосується не лише фінансів, а й взаємопідтримки та спільної філософії».

Такий потенційний партнер увійшов би до сучасної процвітаючої галузі. За оцінками Анатолія Редера, 90% фармацевтичного виробництва в Україні відповідає вимогам належної виробничої практики Європейського Союзу (GMP), що дає виробникам доступ до найбільшого світового ринку. 

«Ми одна з небагатьох країн, яка пропонує дійсно високоякісну продукцію за помірними цінами, — говорить він. — Ризики невеликі, в деяких випадках нижчі ніж у Західній Європі, для тих, у кого є правильний партнер. Є висококваліфіковані кадри. І підприємства користуються вищою маржею ніж будь-де».

Оригінальна публікація Newsweek: https://www.newsweek.com/